Ads 468x60px

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Rabu, 31 Ogos 2011

Tanah Runtuh Di Sandakan Sabah




" Status Keselamatan Penduduk Jadi Tanda Tanya "
Buletin Utama 03/07/2011 08:16:00 

29 Januari lalu, hujan lebat melanda seluruh daerah Sandakan, Sabah.

Rentetan itu, berlaku beberapa kejadian tanah runtuh.

Dua terkorban dan ada yang cedera memberi gambaran seriusnya kejadian itu.

Kini lima bulan berlalu namun ada penduduk di beberapa taman perumahan daerah itu masih tertanya-tanya apa status keselamatan rumah mereka?

Majlis Perbandaran Sandakan, pula didakwa penduduk seolah-olah berpeluk tubuh. 

Aduan Rakyat dipanggil mendengar rintihan mereka.

Ada rumah tak berani tidur, tak berani tinggal. Macamana? Siapa suka ini. Ada rumah beli, tapi tak boleh tinggal!

Situasi ini kami rakamkan dalam satu pertemuan tidak dirancang antara penduduk Taman Perumahan Indah Jaya dan Grand View bersama Majlis Perbandaran Sandakan.

Penduduk berang apabila pihak PBT itu enggan bersemuka atau mengambil tindakan bagi menangani masalah mereka.

Di Taman Grandview misalnya, seorang penduduk nyaris maut apabila terperangkap dalam tanah runtuh di belakang rumahnya 29 Januari lalu.

Mujur berjaya diselamatkan, mangsa Wong Sii Song hanya patah kaki.

Namun selama 10 hari, ini senario yang terpaksa dihadapi penduduk.

Rumah menjadi laluan air hujan dari cerun.

Pokok-pokok hutan yang tidak stabil masih dalam keadaan terbiar.

Ada antaranya sudah condong.

Malah kolam di belakang kawasan perumahan yang menjadi punca air hujan bertakung dan menyebabkan banjir masih juga terbiar.

MPS ada melakukan kerja membuat teres di cerun terbabit.

Namun ia seolah-olah dilakukan tanpa kajian dan sebarang perancangan.

Penduduk kini lebih takut.

CECILIA LEONG CHONG FONG/ PENDUDUK.
Lebih bahaya sekarang. Tiap-tiap kali hujan kami semua takut. Jiran yang memasak kat belakang pun takut. Shakinglah. Kalau hujan terus bangun tengok kat bawah ada banjir ke tidak.

Di Taman Indah Jaya juga ceritanya hampir sama.

Tanah runtuh bukan hanya merosakkan rumah tetapi juga sebuah taska yang mempunyai 15 murid.

Kerosakan yang dialami mampu memberi gambaran impak kejadian itu.

JASMINEE LEONG/ PENDUDUK. 
Dari atas bukit tu semua tanah , masuk habis semua lumpur. Kayu-kayu penuh sampai sana. Kami bersyukur masa tu tak ada budak-budak sebab awal pagi . Tak ada orang.

LIEW CHEE YONG/PENDUDUK.
Kasi tau MPS pun tak da guna apa-apa. Semua pun tolak macam taichi, main kungfu. Tolak sana, tolak sini.

Seterusnya membawa kami kepada pertemuan ini.

Yang hadir Timbalan Presiden MPS dan jurutera kanannya.

Kenapa masa lama? Goverment prosedure like that. There is no Aladin lamp! Alah kalau mahu mati di mana pun kamu akan mati bah!

MOHD.HAMSAN AG.SUPIAN / TIMBALAN PRESIDEN MAJLIS PERBANDARAN SANDAKAN.
Kita sekarang menunggu laporan daripada JKR apakah measure yang kita patut ambil. Pastikan keselamatan di lereng bukit . Kita akan ambil tindakan.

Berdasarkan jawapan dan alasan diberi MPS itu, saya kemudian menghubungi pihak yang dikaitkan dengan punca kelewatan tindakan bantuan yang tidak dapat disalurkan.

Pengarah Jabatan Kerja Raya , Sabah, Ahli Parlimen Sandakan serta Adun Elopura.

Jawapan semua pihak mendedahkan kedudukan sebenar.

Menurut Datuk Liew Vui Keong, kegagalan MPS menyerahkan kertas kerja yang lengkap menyebabkan kerja-kerja memohon peruntukan daripada Majlis Keselamatan Negara, terbantut.

DATUK LIEW VUI KEONG/ AHLI PARLIMEN SANDAKAN.
Mengenai RM700 ribu yang diminta MPS, saya dah minta MPS bagi butiran why need so much of money? We need the break down. Sampai hari ini belum ada breakdown pada saya.

Manakala Ahli Dewan Undangan Negeri Elopura, Au Kam Wah pula terkejut apabila mendapat tahu MPS baru ingin memohon bantuan kewangan kerajaan negeri.

Satu tindakan yang sepatutnya sudah dibuat sejak awal lagi.

AU KAM WAH/ ADUN ELOPURA.
Saya pun tak puas hati kalau sampai hari ini tak buat permohonan. Sebab pada mesyuarat lepas dia kata dia janji akan buat sesuatu.

Pengarah JKR Sabah, Datuk John Anthony pula ketika dihubungi melalui telefon, menafikan telah menerima sebarang permohonan dari MPS untuk melakukan kajian terhadap struktur cerun seperti yang di dakwa pihak berkuasa tempatan itu.

Sehingga hari ini saya dimaklumkan penduduk, masih belum ada sebarang tindakan diambil bagi penduduk merasa lebih selamat.

Jika tuding menuding mengenai siapa patut bertanggungjawab dan siapa patut dipersalahkan berterusan, penyelesaian tak mungkin dapat dicari.

Bagi kami di Aduan Rakyat, hentikan dolak dalik tetapi berikan keutamaan kepada masalah penduduk.

Aduan Rakyat berakhir di sini.

Sebarang aduan berkaitan isu kemasyarakatan, hantarkan ke aduanrakyat@tv3.com.my.

Sekian dari saya, Puspavathy Ramaloo.

Aduan Rakyat TV3 ambil berat.

Inkuiri Suhakam -Tawau



SUHAKAM menerima lebih daripada 1,000 aduan berhubung kes pencabulan ke atas tanah adat dengan Sabah mencatatkan aduan tertinggi sebanyak 824 kes antara tahun 2002 hingga suku pertama tahun ini.
Inkuiri akan mengkaji punca sebenar masalah berkaitan Hak Tanah Adat secara menyeluruh dari prospektif Hak Asasi Manusia dan mengesyorkan langkah penyelesaian yang bersesuaian terhadap masalah tersebut.


Topcon GPT-7000i Series

Setting up a Total Station

Alat Topcon Gts-6a



Yang Terindah

Isnin, 29 Ogos 2011

Jawapan Soalan 20 mengenai Geran Tanah

Pertanyaan-Pertanyaan Untuk Jawapan Lisan Sidang Dewan Undangan Negeri Sabah   
17 – 20 November 2008

Soalan 20

Y.B Tuan Jimmy Wong Sze Phin [Sri Tanjong] bertanya kepada KETUA MENTERI, kenapakah Jabatan Tanah dan Ukur sekarang mengambil masa yang lebih panjang sehingga empat (4) bulan untuk mengesahkan grant tanah untuk pinjaman bank sedangkan dahulu cuma perlu satu minggu.

Jawapan:

Tuan Speaker,

Untuk makluman Ahli Yang Berhormat dari Kawasan N.57 Sri Tanjong bahawa pengesahan pendaftaran transaksi yang melibatkan cagaran di atas geran tanah adalah dikendalikan oleh Bahagian Pusat Pendaftaran Tanah (Central Land Registry) di Kota Kinabalu terutamanya jika ia melibatkan geran-geran CL, PL, TL atau ST. Permohonan untuk Sijil Penyiasatan Geran Tanah Rasmi (Official Land Title Search Certificate) diminta oleh pihak peguam/firma guaman bagi pihak institusi kewangan yang berkenaan, dikemukakan kepada Bahagian Pusat Pendaftaran Tanah pada masa mereka menyampaikan geran tanah serta dokumen cagaran (charge) untuk pendaftaran bersama-sama dengan permintaan untuk Sijil Penyiasatan Geran Tanah. Dalam pada itu, pihak peguam/firma guaman sepatutnya tidak mengemukakan permintaan untuk mendapatkan Sijil Penyiasatan Geran Tanah sehingga cagaran berkenaan selessai didaftarkan. Bahagian Pusat Pendaftaran Tanah tidaklah dapat mengeluarkan Sijil Penyiasatan Geran Tanah yang diperlukan sehingga pendaftaran cagaran telah selesai. Untuk kes-kes tersebut di atas, permohonan untuk Sijil Penyiasatan Geran Tanah adalah proses serentak dengan pemprosesan untuk pendaftaran “Memorandum of Charge” dan akan dikeluarkan apabila pendaftaran selesai. Pada kebiasaannya, masa yang diambil ialah diantara 8 hingga 10 minggu daripada masa dokumen-dokumen dan permohonan pengesahan diterima sehingga dokumen-dokumen didaftarkan dan Sijil Penyiasatan Geran Tanah dikeluarkan.

Akibatnya daripada peningkatan pembangunan di seluruh Negeri, khasnya 5 tahun terakhir ini, di mana pihak para pemaju telah bermula menjual lot-lot rumah/kedai yang sedang dibina kepada para pembeli atau bakal pemilik, kebanyakan penjualan dan pinjaman dikendalikan dengan tanpa geran-geran individu bagi lot-lot yang dijual, tetapi perjanjian jual beli dan permohonan pinjaman bank terikat kepada geran asal ataupun “Master Title”. Ini bereti, jika seorang pemaju projek perumahan hendak menjual 500 lot rumah kepada para pembeli/bakal pemilik rumah yang meminjam daripada pihak bank yang berlainan, semua 500 institusi pemberi pinjaman/bank yang berkenaan akan mengemukakan Kaveat masing-masing melalui pihak peguam mereka untuk didaftarkan di atas “Master Title” yang berkenaan sebelum mereka dapat memulakan pengeluaran wang pinjaman secara berperingkat. Kebanyakan bank yang berkenaan memerlukan Sijil Penyiasatan Geran Tanah tentang status Kaveat mereka di atas “Master Title”. Masalah yang dihadapi bagi semua pihak ialah dokumen geran hanya satu sahaja, tetapi dokumen Kaveat yang diterima dari semasa ke semasa (selepas penjualan) tidaklah dapat diproses sementara waktu kerana “Master Title” yang berkenaan masih digunakan untuk pemprosesan pendaftaran Kaveat-kaveat sejenis, yang telah diterima lebih awal lagi. Bahagian Pusat Pendaftaran Tanah tidak menafikan bahawa dalam keadaan ekstrim, masa yang diambil untuk pendaftaran Kaveat/pengeluaran Sijil Penyiasatan Geran tanah bagi pengesahan pendaftaran Kaveat, telah mengambil masa sampai 4 bulan bermula daripada masa penyampaian Kaveat kepada “Master Title” oleh pihak firma guaman. Pada masa ini Bahagian Pusat Pendaftaran Tanah mempunyai lebih kurang 150 “Master Title” yang aktif yang sentiasa dalam tindakan seperti tersebut di atas. Geran-geran ini termasuklah “Master Title” kepada geran-geran subsidiary bagi bangunan tinggi yang bertingkat.

Untuk makluman Dewan yang mulia, sejak 5 tahun kebalakang ini, permohonan untuk mendapatkan Sijil Penyiasatan Geran tanah telah meningkat lebih 20% dan secara purata Bahagian Pusat Pendaftaran Tanah menerima lebih kurang 10,000 permohonan pada setiap tahun. Pendaftran urusniaga tanah, termasuk pengeluaran Sijil-Sijil Penyiasatan Geran Tanah dikendalikan oleh kakitangan Bahagian Pusat Pendaftaran Tanah yang mahir dalam hal-hal urusniaga tanah. Tugas-tugas yang dikendalikan tersebut amatlah mencabar kerana sebarang kesilapan yang tidak sengaja, (i.e satu Sijil Penyiasatan Geran tanah yang disediakan dengan makluman yang salah dan disahkan oleh Pendaftar Tanah) boleh mengakibat transaksi tanah yang dilaksanakan berdasarkannya oleh pihak berkenaan, yang mana kemudiannya membawa kerugian besar kepada kerajaan dalam kes-kes yang dibawa ke Mahkamah. Di samping itu, kakitangan Bahagian Pusat Pendaftaran Tanah juga diamanahkan dengan tanggungjawab menjaga ketulenan dokuman-dokuman yang diterima untuk pendaftaran. Berhubung dengan perkara ini, sekumpulan kakitangan yang berpengalaman dengan urusniaga tanah telah bersara pada beberapa tahun ini dan pesaraan mereka telah mewujudkan satu kekosongan dalam satu jenis kemahiran yang diperolehi melalui pengalaman, dan yang sangat diperlukan oleh Bahagian Pusat Pendaftran Tanah.

Jabatan Tanah dan Ukur sedar akan isu/permasalahan tersebut yang dihadapi oleh Bahagian Pusat Pendaftaran Tanah.Dalam usaha untuk menangani isu/permasalahan tersebut, Jabatan Tanah dan Ukur sedang mengambil tindakan untuk melantik semula beberapa kakitangan yang bersara sebagai pendekatan masa jangka pendek. Kakitangan Bahagian Pusat Pendaftaran Tanah telah juga dibenarkan bekerja lebih masa supaya pendaftaran urusniaga tanah dan penyediaan Sijil Penyiasatan Geran Tanah dapat diproses dengan lebih cepat. Sementara itu, pengstrukturan semula kakitangan Jabatan Tanah dan Ukur sedang dijalankan sebagai rancangan masa jangka panjang untuk memperbaiki system penyampaian Jabatan. Dalam pada itu, pada tahun ini Jabatan Tanah dan Ukur telah menubuhkan satu Jawatankuasa Bersama Dengan Persatuan Undang-Undang Sabah, dengan tujuan untuk memperbaiki proses pendaftaran dan juga untuk mebina system “e-Pendaftaran Tanah” dan “e-Search” bagi negeri Sabah.

Sekian...

Topcon GPT-7000i

 
 
Capture reality – don’t just measure it!
 
With its integrated digital camera technology, the Topcon GPT-7000i imaging total station makes your field data come alive. Captured job site photos are incorporated into your measurement data, or use the onboard imaging technology to superimpose design points or stakeout points. By adding optional digital imaging software you can combine multiple job site photos and create 3D models and point clouds! Never miss a required shot again!
Reality captured for results unimaginable.
GPT-7000i Series Features:
  • Dual-view integrated CCD camera: wide and finder view
  • Windows CE.NET 4.2 operating system
  • Extra-large QVGA LCD TFT color display
  • Pinpoint reflectorless measuring up to 250m
  • Single prism measuring up to 3000m
Advanced Long Range Prismless Measurement Capability

The GPT-7000 series gives you up to 250m reflectorless range, the longest in its class! Measure up to 3000m with a prism. The unique dual optical EDM design takes pulse laser reflectorless measurement to a higher level. Even at long distances, it maintains focused beam accuracy and allows you to measure only the target you select.

Windows CE Advantages

Windows CE technology on the GPT-7000 total station provides a bright graphic display, touch screen display, more functionality, better support for standard accessories like Bluetooth® wireless technology, and more available software. It provides the ideal user interface for an integrated, on-board solution for the GPT-7000 total stations. Our robust 32-bit multitasking environment allows application developers to get the best out of our modern microprocessor design. GUI (Graphical User Interface) Boosts Your Productivity At Topcon efficiency and productivity are our priority. By adopting the latest Windows® CE technology, Topcon brings the advantages of the GUI (Graphical User Interface) to a Total Station. The large 3.5 inch TFT color LCD display is large and bright enough for you to view all your data at a glance. In bright sunlight, it adjusts automatically so you can see the display clearly. And the added advantage of a touch screen increases the convenience and ease of use of the GPT-7000 series. Whether you are an experienced user or just a beginner, the graphical interface and intuitive design will allow you to get up and running in no time.

Topcon's GPT-7000i is a World's First imaging total station.

It contains an integrated camera that allows you to visually map measurements to job site photographs. With additional software you can create 3D point clouds and stereoscopic images. 

Specifications
    Telescope
        Length150 Millimeters
        Objective Lens Diameter45mm(EDM:50mm)
        Magnification30x
        ImageErect
        Field of View1°30’
        Resolve Power2.8 "
        Min. Focus Distance2 meters
    Camera
        Number of effective pixels640 x 480 (VGA)
        Digital zoom magnifications0.25, 0.5, 1.0, 2.0
        Minimum focusing distance2
        Angle of View1° telescopic or 30° wide-angle
    Measurement Range
        1 Prism9900 ft, 3000 meters
        3 PrismN/A, 4000 meters
        9 PrismN/A, 5000 meters
        Non-Prism Mode5 - 820 ft, 1.5 - 250 meters
    Measuring Accuracy
        Prism Modeto 25m ±(3mm+2ppmxD*) m.s.e. fine, 25m or more±
(2mm+2ppmxD*) m.s.e. coarse
        Non-Prism Mode±(5mm) m.s.e. fine(3-25m), ±(2mm+2ppmxD*) m.s.e.
fine(25m or more), N/A
        Minimum reading1mm(0.005ft.)/0.2mm(0.001ft.) fine, 10mm(0.02ft.)/
1mm(0.005ft.) coarse, 10mm(0.02ft.) tracking
        measurement time3.0 sec/ 1.2 sec.(Initial 4.0 sec.) fine, 0.5 sec.(Initial 2.5 sec.)
coarse, 0.3 sec.(Initial 2.5 sec.) tracking
    Angle Measurement
        MethodAbsolute
        Detection2 sides horizontal, 2 sides vertical
        Minimum reading0.5"/1" arc sec, 0.1/0.5 mgon
        Accuracy1", 2", 3", or 5" arc sec, 0.3, 0.6, 1.0, or 1.5 mgon
        Diameter of Circle71 Millimeters
    Tilt Correction
        TypeDual Axis
        Compensating Range±4’
        Correction Unit1" arc sec, 0.1 mgon
    Computer Unit
        Operating systemMicrosoft Windows CE.NET 4.2
        ProcessorXscale PXA255
        RAM128M byte
        ROM256M Byte(Flash ROM) + 64M Byte(SD Card) system memory,
N/A, N/A, N/A
        Display320 x 240(QVGA) dots Graphic LCD TFT color display with
back lights and touch panel function screen, N/A
        Card systemCompactFlash Card(Type I/II)
        InterfaceRS-232C(6 pin) Serial I/F Port 1, N/A, N/A, USB(type B)
for ActiveSync USB
    Environmental
        Circular level sensitivity10’ /2mm
        Plate level sensitivity30" /2mm
        Optical Plummet3x Magnification, 0.5m to infinity Focusing Range, Erect Image,
4° Field of View
        Laser PlummetLD (Visible Laser) light source, 633nm wave length,
1mW Maximum output, Class 2 (IE Publication) /
Class II (FDA/BHR 21 CFR 1040) class
        Laser PointerLD (Visible Laser) light source, 690nm wave length,
1mW Maximum output,
Class 2 (IE Publication) / Class II (FDA/BHR 21 CFR 1040) class,
provided point guide
        Dimensions (HxWxL)13.5 (H) x 9.6 (W) x 8.6 (L) inches, 343(H) x 245(W) x
199 219(L) Millimeters
        Instrument Weight(with battery)13.6 pounds, 6.5 kg
        Case Weight10.3 pounds, 4.7 kg
        Dust/Water ProtectionIP54 rating
        Operating Temperature-20° to +50° Celsius, -4° to +122° Fahrenheit
    Power
        sourceLithium-ion battery BT-61Q
        Output VoltageDC7.4 Volts
        Capacity4400 mAh
        approximate battery life5 hours including distance measurement, 10 hours
 Angle measurement only
    Battery Charger
        IDBC-30
        input voltageAC100-240 Volts
        Frequency50/60 Hertz
        Recharging time4 Hours
        operating temperature0° to +40° Celsius, 32° to 104° Fahrenheit

TOPCON GTS-230N


The new standard for total stations!  
 
The TOPCON GTS-230N Series are the innovative successor to the best selling GTS-210/220 Series Total Stations.
 
The GTS-210 Series with "Waterproof" design brought revolution to the surveying industry with features and durability. Now the new GTS-230N Series have up-graded their basic functions for distance and angle measurement in addition to maintaining superb durability against the environment.
The GTS-230N Series has a large 24 key keyboard as standard.

 The new standard for total stations!  
 
The TOPCON GTS-230N Series are the innovative successor to the best selling GTS-210/220 Series Total Stations.
 
The GTS-210 Series with "Waterproof" design brought revolution to the surveying industry with features and durability. Now the new GTS-230N Series have up-graded their basic functions for distance and angle measurement in addition to maintaining superb durability against the environment. The GTS-230N Series has a large 24 key keyboard as standard.
  
The new standard for total stations!

The TOPCON GTS-230N Series are the innovative successor to the best selling GTS-210/220 Series Total Stations.

The GTS-210 Series with "Waterproof" design brought revolution to the surveying industry with features and durability. Now the new GTS-230N Series have up-graded their basic functions for distance and angle measurement in addition to maintaining superb durability against the environment.
The GTS-230N Series has a large 24 key keyboard as standard.
 
Superior Basic Function for measuring distance & angle
The GTS-230N Series are provided with a distance measuring range of 3,000m (9,900ft) to a single prism which is superior in their class (GTS-239N: 2,000m (6,600ft)/1 prism), while maintaining high accuracy ±(2mm+ 2ppmxD) m.s.e.(GTS-239N: ±(3mm+3ppmxD) m.s.e.). As for distance measuring time, data updates at a high rate speed of 1.2 seconds in the fine measurement mode. (0.7 seconds in the coarse mode, and 0.4 seconds in the tracking mode). This shorter distance measurement time will allow you to increase your efficiency and productivity in the field.

Increased Internal Memory for Data Storage
The GTS-230N Series has the internal memory to store up to 24,000 points for data collection and layout work. Due to this substantial memory capacity, you do not need to worry about memory storage.

Dual-Axis Compensator
Dual-axis compensation is available for GTS-233N/235N/226N model. This dual-axis tilt sensor automatically corrects the vertical and horizontal angle compensation for miss-leveling error.

24 key keyboard 
The new GTS-230N has a 24 key Numeric keyboard build in on both sides. This 24 key keyboard makes it easier and quicker to key in codes and other alpha or numeric fields.

Compact and Light Weight
The GTS-230N Series compact and weigh only 4.9 kg (10.8 pounds), (instrument body with on-board battery and handle grip). Due to this small size and weight you can easily transport to and around the job site.
   
Waterproof IP66!!
The GTS-230N Series stand up to any wet weather condition that occurs in the field, giving the great benefit of not experiencing down time due to bad weather. The waterproof-ness (IP66) of the GTS-230N Series assure durable performance in the field under all conditions as an "All Weather" Total Station.

Easy to use
The layout of keyboard and display are clear and ensure easy operation. The menu driver software is easy to learn, intuitive and use a complete range of surveying and setting out routines. The GTS-233N and GTS-225 have 2 side displays, the GTS-236N and the GTS-239N have the display and keyboard on one side.