Ads 468x60px

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Isnin, 12 Ogos 2013

Selamat Menyambut Hari Raya

Kesempatan ini blog Tukang Sukat Tanah ingin mengucapkan 'Selamat Menyambut Hari Raya' kepada rakan pengunjung yang beragama Islam. Maaf Zahir dan Batin.

Kedudukan Lot Tanah Pada Peta Siri DNMM5201


Peta DNMM 5201 menggunakan aplikasi Google Earth

 Kedudukan lot tanah pada Peta DNMM 5201 menggunakan aplikasi Google Earth

 Maklumat Atribute lot tanah pada Peta DNMM 5201 menggunakan aplikasi Google Earth

Beginilah keadaan apabila layer lot tanah dan layer peta siri DNMM 5201 digabungkan bersama dengan menggunakan google earth. Kini setiap orang sudah boleh membuat rujukan melalui cara ini di internet untuk tujuan tertentu seperti merancang sesuatu pembangunan pada kawasan tertentu di masa hadapan, merancang kerja-kerja penyukatan, mengenalpasti lot-lot bersebelahan dan sebagainya. Sekiranya anda berhasrat untuk datang mahu mendapatkan Pelan Akui di jabatan tanah yang berhampiran dengan anda. Maka melakukan rujukan dengan cara ini akan lebih memudahkan anda berurusan di kaunter jabatan tanah. Tidak perlu menunggu lama lagi ketika berurusan di kaunter jabatan tanah.


Terpukau Dengan Keindahan Air Terjun


-Gambar Hiasan-
Kerja menyukat tanah pasti akan tergendala apabila bertemu dengan suasana indah seperti ini. Indahnya ciptaan Tuhan untuk kita. Menikmati keindahan air terjun di tengah hutan belantara memberikan kesegaran tenaga setelah penat menjalankan kerja menyukat tanah. Sambil menikmati 'tapau' makanan tengahari bersama dengan rakan-rakan di tepi air terjun membangkitkan lagi selera makan. Begitu manisnya pengalaman sebagai seorang tukang sukat tanah kerana dapat menikmati pelbagai keindahan alam dalam hutan yang pasti tidak akan sama dengan pengalaman orang lain.

Ahad, 11 Ogos 2013

Rujuk Lot Tanah Melalui Google Earth


Internet memang baik untuk kita apabila dimanfaatkan dengan sesungguhnya. Melalui internet kita dapat merujuk kedudukan tanah lot kita hanya dengan melihat melalui google earth saja. Terasa sangat 'excited' melihatnya pada hari pertama menggunakannya. Apa tidak kalau banyak lot-lot dapat dilihat daripada atas seolah-oleh sedang berada di langit. Gambar ini menunjukkan sempadan daerah yang dilihat melalui google earth.


Beginilah keadaan lot-lot yang bertaburan di atas tanah pada skala yang besar. Sungguh mudah mahu dijadikan rujukan untuk mengenalpasti kedudukan lot tanah. kenalpasti kedudukan Daerah - Kampung - Lot tanah.


Manakala beginilah keadaan lot-lot tanah dilihat dari google earth pada skala kecil. Walaupun kedudukan lokasi lot tidak berada pada posisi yang terbaik. Tetapi itu sudah cukup untuk memberi kita infomasi berkenaan dengan kedudukan lot di atas tanah.  


Maklumat keluasan lot, Plan No. , Title No. , Title Job dan sebagainya dapat di lihat terus di atas google earth seperti gambar di atas. Internet sememangnya baik untuk kita jika dimanfaatkan dengan sesungguhnya.