Ads 468x60px

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jumaat, 1 Ogos 2014

Batu Sempadan Tanah

Batu sempadan tanah ni kalau tidak dijaga dengan baik maka ia boleh hilang sendiri kerana tertimbus samaada oleh tanah, belukar atau lain-lain unsur. Tanda sempadan yang tidak kelihatan atau hilang berpotensi terjadi pencerobohan kawasan lot tanah orang lain dan ini bakal mengundang masalah besar. Ia memberi kesan yang besar kepada kedua belah pihak tuan tanah yang memiliki lot bersebelahan. Maka pemilik tanah perlulah bekerjasama menjaga kedudukan tanda sempadan supaya tidak diubah atau berubah kedudukan asal.


Rabu, 30 Julai 2014

ArcGis JTUWMA - Mengenalpasti kedudukan lot tanah

Bagi anda yang masih belum tahu mengenai kewujudan/kegunaan ArcGIS JTUWMA yang sudah disediakan sejak sekian lama, hari ini anda akan tahu dan sedar tentang faedah yang bakal anda nikmati ketika menggunakan aplikasi/maklumat yang ada dalam ArcGis JTU ini.

Pasti sudah ramai yang tahu mengenai aplikasi ini. Namun begitu tentu masih ada lagi yang tidak pernah mengetahui mengenai aplikasi awam ini. Jadi, hari ini saya akan kongsikan kepada anda mengenai ArcGis JTU terutama kepada pengunjung setia blog Tukang Sukat Tanah yang setia bersama dengan kami dengan harapan agar anda bakal mendapat pengetahuan baru. 

Anda hanya perlu perkhidmatan internet untuk menggunakan aplikasi ini. Oklah, ikuti langkah-langkah yang saya tunjukkan.

LANGKAH 1:
Kunjungi link
http://www.arcgis.com/home/item.html?id=a14ce86cd54c46968b058c7b228aadeb atau klik pada gambar untuk pautan ke laman JTUWMA dan paparan yang anda akan lihat adalah seperti dalam gambar dibawah.
 JTUWMA

LANGKAH 2:
klik pada peta Sabah dalam gambar tersebut dan anda akan dibawa ke paparan baru seperti gambar dibawah.
 JTU WMA
klik pada perkataan 'Content' (atas sebelah kiri) dan paparan akan berubah seperti gambar dibawah. Anda boleh 'tick' pada setiap content tersebut mengikut keperluan anda.

LANGKAH 3:
Pilih lokasi yang anda mahu dan 'zoom in'. Maka anda akan nampak kedudukan lot-lot tanah yang berhampiran dengan kawasan lot tanah anda diatas peta. Lihat gambar dibawah.

LANGKAH 4:
Klik pada lot tanah anda, maka 'pop up'  attribute mengenai lot anda akan dipaparkan seperti dalam gambar dibawah. Maklumat ini akan memudahkan lagi urusan anda di Jabatan Tanah dan Ukur terutama ketika anda berniat mahu mendapatkan pelan akui dari pihak JTU.
Sekian..

Selasa, 29 Julai 2014

Size lot 0.25 Ac

Beginilah size lot bagi keluasan 0.25Ac yang mana panjang 30.00meter X 33.724meter lebar. Selepas ini anda tidak akan menghadapi masalah lagi untuk membayangkan berapa panjang jarak dalam unit meter untuk menentukan keluasan 0.25Ac.

Jarak dalam unit 'feet':
30meter = 98.425ft
33.724meter = 110.643ft

Keluasan dalam square feet:
0.25Ac = 10890.00 sq ft
0.25Ac = 1011.714 Sq meter

Ahad, 27 Julai 2014

Selamat Hari Raya 2014


Dalam kerendahan hati, ada ketinggian budi,
Dalam kemiskinan harta, ada kekayaan jiwa,
Dalam kelembutan lidah, ada juga keterlanjuran kata,
Dalam gurau dan senda, tentu ada yang tersinggung.


MOHON AMPUN & MAAF DI ATAS SEGALANYA
SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI
kepada seluruh umat Islam di Malaysia.