Ads 468x60px

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ahad, 31 Januari 2016

Borang Permohonan Tanah Kerajaan Tidak Lengkap Sukar DiProses

Borang permohonan tanah lsf1001 yang tidak lengkap antara faktor utama kenapa borang permohonan (L.A) tidak dapat diambil tindakan lanjut. Borang yang dipaparkan ini adalah borang permohonan tanah pada tahun 1979 dan sehingga sekarang (2016) masih belum mendapat geran tanah. 

Jika dihitung dari peredaran tahun, borang ini sudah tersimpan selama 37 tahun. Itulah yang sering menjadi keluhan berat oleh pemohon. Pemohon pula akan lebih cenderung menyalahkan pihak kerajaan terutamanya pihak Jabatan Tanah Dan Ukur (JTU) berkaitan dengan masalah lambat. Rasa marah yang teramat itu menyebabkan (staff) JTU dianggap tidak tahu melaksanakan tugas dan makan gaji buta sehingga menimbulkan satu persepsi yang negatif pada kakitangan JTU. Persepsi negatif itu pula terus menyebar luas melalui perbualan dari mulut ke mulut individu yang lain. Sesuatu yang tidak dapat dihalang daripada terus menjadi viral. Bagaimanapun berhentilah marah pada JTU. Adalah lebih baik telitikan betul-betul kenapa masalah lambat ini terjadi.

Disini kita perlu tahu antara satu sebab kenapa proses permohonan tanah kerajaan lambat diambil tindakan. Lihat lakaran kedudukan tanah yang dipohon. Tidak ada rujukan kodinat, rujukan kedudukan tanah geran yang berhampiran dan gambarajah tidak lengkap akan mengelirukan dan melambatkan kerja pegawai Land Utilisation Committee (LUC) untuk memberi komen ketersediaan tanah kerajaan diluluskan untuk proses beri milik. Itulah lebih kurang respon yang diberikan oleh pegawai tanah semasa merujuk status kedudukan terakhir permohonan tanah yang berkaitan. Ia bukan kesilapan JTU, tetapi ia adalah kesilapan pemohon dalam borang permohonan yang kurang lengkap dari segi rujukan kedudukan tanah yang dipohon.
Permohonan tanah sejak 16.03.1979
Surat pada 02.04.1992 dan dilihat semula pada 04.03.1993
Dukacita dimaklumkan bahawa kawasan-kawasan yang dipohon melalui permohonan-permohonan yang tersebut diatas adalah tidak dapat dikesan kedudukannya oleh kerana rajahnya tidak lengkap. Oleh yang demikian, untuk membolehkan pejabat ini mengambil tindakan selanjutnya, sila bekalkan rujukan geran atau nombor pelan yang berhampiran. Sekiranya kawasan-kawasan yang dipohon tidak berhampiran dengan geran yang sedia wujud, maka sila sediakan 'Layout plan' yang bersekil menunjukkan kawasan-kawasan yang dipohon.

Setelah mengenalpasti kesilapan ini, sudah tentu banyak tindakan  yang dapat dilakukan selepas ini merujuk pada nasihat dan cadangan daripada pegawai tanah. Antara tindakan yang boleh diambil adalah seperti mohon semula tanah (re-apply) atau sebagainya. Semoga permohonan (L.A) ini akan bertukar menjadi geran tanah tidak lama lagi dengan mengambil langkah-langkah yang paling berkesan dalam hal pengurusan tanah."BERSIH , CEKAP, DAN AMANAH"

Projek Fotografi Udara Bagi Tahun 2016

Menjelang Januari 2016, team kami sekali lagi telah membuka tirai penerbangan pertama bagi projek fotografi udara bagi tujuan pemetaan. Dengan bantuan beberapa kakitangan syarikat penerbangan yang mesra, kami dapat 'menginstall' kamera di perut kapal dengan baik dan teratur. 
Ketika ini kami sedang membersihkan lensa kamera diperut kapal bagi memastikan mendapat gambar yang berkualiti, terang dan jelas tanpa ada gangguan pandangan mata.
Flight line from south to north.
Sebahagian pemandangan daripada atas. Kebetulan pada masa ini Gunung Kinabalu kelihatan begitu jelas sekali. 
Keadaan berawan pada kawasan projek penggambaran menyukarkan misi kami kerana awan ini akan menganggu kualiti foto yang di ambil/direkod.