Ads 468x60px

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Rabu, 12 Februari 2014

Misi membawa turun mayat mangsa dari Gunung KinabaluDifahamkan kehilangan mangsa mula disedari oleh rakan-rakannya pada jam 6.30 pagi. Operasi mencari mangsa dilakukan sebaik saja pihak Taman-Taman Sabah menerima laporan kira-kira pukul 7.00 pagi.  Mayat mangsa berjaya dibawa keluar pada jam 6 petang dan kini ditempatkan di rumah mayat di Hospital Ranau sementara menunggu post mortem. Pihak kedutaan Jerman akan dihubungi untuk tindakan lanjut.

Selasa, 11 Februari 2014

Kekeliruan Gambar Mangsa Jatuh Dari Gunung Kinabalu

Kekeliruan gambar mangsa yang jatuh dari gunung kinabalu  di media social FB kini terjawab. Menurut sumber daripada rakan, gambar sebelah kanan merupakan Ms. Poulsen berasal daripada Norway. Manakala gambar sebelah kiri pula adalah Ms. Paulsen yang berasal daripada German. Semakan dilakukan mendapati Ms. Poulsen yang berasal daripada Norway ini masih aktif dalam akaun FB. Chat FB di wall Victoria Poulsen (Norway)


Mitos Gunung Kinabalu

 Cerita Tulun Tokou tentang Gunung Kinabalu..


Seperti mana-mana gunung tinggi diseluruh dunia, Gunung Kinabalu juga tidak terlepas dari cerita-cerita mistik dan lagenda yang unik. KaumKadazandusun yang menetap disekitar wilayah Kundasang dan Ranau di Sabah telah menyifatkan diri mereka sebagai penjaga dan pelindung Gunung Kinabalu untuk sekian lama, mereka mempercayai tanah sekitar, hutan, air dan Gunung Kinabalu itu sendiri merupakan tanah suci yang perlu dipelihara sentiasa, mereka juga mempercayai bahawa roh-roh nenek moyang mereka yang telah mati kini berada dan berehat-rehat di Gunung Kinabalu dan sekitarnya.

Menurut lagenda kaum Kadazandusun, dewa tertinggi telah menciptakan dunia dan Gunung Kinabalu, ianya bermula dari mitos naga yang menjaga harta karun mutiara. Kesahan cerita ini dapat anda rasakan ketika anda berada di puncak-puncak tertinggi di Gunung Kinabalu, lebih-lebih lagi ketika anda dalam keadaan sunyi sepi dengan iklim yang lembab, pemandangan awan yang bergerak perlahan dan bunyi tiupan angin yang kuat.

Diatas Gunung Kinabalu juga terdapat banyak telaga dan lopak-lopak air semulajadi, kaum Kadazandusun mempercayai disinilah tempat roh-roh nenek moyang mereka mandi-manda, disini juga tempat dimana segelintir dari mereka yang bergelar Bobohizan akan mencuci badan dan mengambil air untuk diminum dengan tujuan untuk membuang sial. Kini kelopak-kelopak air itu dijadikan sebagai kolah harapan (wishing well) untuk para pendaki yang mendaki di Gunung Kinabalu, para pendaki biasanya akan membaling duit syiling kedalam kolah harapan tersebut sebagai suatu cara untuk menghormati roh-roh nenek moyang kaum Kadazandusun supaya tidak mengganggu mereka ketika mendaki dan turun.

Gambar Gunung Kinabalu daripada pandangan atas. ada perasan mana2 sudut yg menyerupai sesuatu? apa dia?..

Isnin, 10 Februari 2014

Sempadan Antarabangsa antara Sabah (Malaysia) - Kalimantan Timur (Indonesia)

Biar Video yang menceritakan semuanya...

video

video

video

video

video


Pelancong dari German Jatuh dari Gunung Kinabalu, Ranau.

Berita dari Gunung Kinabalu, Ranau, Sabah. 

Seorang pelancong wanita warga Jerman maut apabila terjatuh dari puncak Gunung Kinabalu, di sini, pada jam 6.30 pagi tadi (10/02/2014@Isnin). Mangsa yang berusia 22 dikenali dengan nama Victoria Paulsen atau Ms. Paulsen ketika itu sedang merakamkan pemandangan matahari terbit lebih kurang 30 meter dari kawasan puncak setinggi 4,095m. Menurut sumber lain, mangsa merupakan pelajar Universiti Xiamen, China itu dikatakan telah keluar dari kabel keselamatan sebelum tergelincir apabila batu yang dipijak longgar menyebabkan dia terjatuh dari ketinggian 30m. Mangsa meninggal dunia serta merta di tempat kejadian akibat kecederaan parah di kepala serta pelbagai anggota badan.

Menurut Pengurus Taman-Taman Sabah Encik Thomas Yussop, Mangsa pergi mendaki bersama dengan empat rakan lelaki yang lain sejak kemarin. “Walaupun sebelum ini pernah berlaku kematian di sepanjang laluan pendakian, namun ini adalah kes pertama membabitkan kawasan puncak.  Perkara ini di luar jangkaan kerana ketika kejadian cuaca baik,” katanya di sini, semalam. Ketua Polis Daerah Ranau, Deputi Superintendan Abdul Rahman Kassim mengesahkan kejadian itu.