Ads 468x60px

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Rabu, 22 Februari 2017

Pesanan Terakhir Dari Sang Ayah

Rasa terkejut apabila dapat tahu khabar berita tentang seorang client (seorang pakcik) yang telah dipanggil Tuhan. Berita kematian ini masih sukar dipercayai pada mulanya.. apa tidak kalau yang awal bulan ini waktu itu kita sama-sama round kawasan tanahnya untuk tujuan pembahagian lot kepada anak-anaknya... masih kelihatan pakcik ini benar-benar sihat, cergas dan kuat meredah semak belukar sambil merintis jalan.. satu persatu tanda sempadan pakcik tunjukkan. 

Sempadan tanah dengan pemilik lot bersebelahan dia tunjukkan juga.. dia sempat kongsikan bagaimana tanah lot yg dibelakang tidak mempunyai akses jalan kerana pemilik lot yg lain tidak beri kerjasama.. tp kerana ada belas kasihan daripada pakcik ini maka dia beri ruang akses jalan melalui tanahnya sendiri... baik sungguh pakcik ini..

Semasa duduk berehat dihalaman rumah sambil menghilangkan rasa penat, pakcik tidak teragak-agak berkongsi pengalamannya tentang cara-cara dan skill semasa menangkap ikan di laut. Cara melihat musim ikan jenis apa semua pun pakcik kongsikan.

Pakcik ini sebenarnya telah pun merancang untuk berjumpa dengan Tukang Sukat Tanah sejak dua bulan yang lepas melalui anaknya dia telah beritahu lebih awal. Namun kerana keadaan dan masa yang tidak mengizinkan maka perjumpaan ini terus ditunda dari waktu ke waktu.

Hari ini saya berhubung dengan anak pakcik untuk bertanyakan kesahihan berita itu. Ya, memang benar dan pakcik telah selamat dikebumikan. Anaknya (walaupun bersedih) melahirkan kesyukuran kerana mendiang sempat menyelesaikan pembahagian tanah untuk anak-anaknya sebelum meninggalkan semuanya kepada keluarga yang ditinggalkan..

Melalui pengurusan yang teratur lebih awal kini pecah geran untuk lot tanah masing-masing dapat dilakukan secara telus dan teratur tanpa ada bantahan satu sama lain. 

RIP pakcik..

Isnin, 20 Februari 2017

Pasukan Bola dan Futsal MYUKUR

Bermain bola adalah sebahagian daripada hobi. Sukan bola ini amat menyenangkan kerana dapat mengeratkan silaturahim antara satu sama lain selain daripada untuk tujuan kesihatan dan stamina tubuh badan. 

Kita tanamkan sikap tidak / elakkan bergaduh ketika bermain di dalam padang ataupun diluar padang. Sebelum dan selepas tamat perlawanan kita akan bersalaman antara satu sama lain tidak kira dari team lawan atau dengan team sendiri sebagai tanda kepuasan dalam bermain bola/futsal serta jalinan pengukuhan persahabatan yang berpanjangan.