Ads 468x60px

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ahad, 2 Februari 2014

Daerah Ranau, Sabah Di Landa Gempa Bumi

Berlaku gegaran gempa bumi kecil di Ranau, Sabah pada 1 Februari 2014 bersamaan pada hari Sabtu. Sejurus gegaran itu berlaku, ramai pengguna akaun FB yang menetap di sekitar kawasan Ranau, mendakwa bahawa mereka merasai gegaran yang berlaku sekitar jam 7.35 petang tadi. 

Menerusi makluman dari Jabatan Metereologi Malaysia, dakwaan itu adalah benar dimana satu gempa bumi berskala 4.8 Richter telah berlaku dan dirasai terutamanya di daerah Ranau. Gegaran akibat gempa bumi itu dipercayai berpusat dari 16km arah Timur Laut Ranau, Sabah rujukan pada 6.1 Latitude, 116.8 Longtitude. Bagaimanapun tiada kemalangan jiwa ataupun kerosakan harta benda yang berlaku. 


Merujuk pada kedudukan kordinat 6.1 Lat, 116.8 Long. Kedudukan pusat gegaran berlaku disini.

Apakah Sebab gempa bumi ini berlaku? dekat sama Gunung Kinabalu lagi tu... ni kali laa..

Rampasan Tanah - MAWASI

Tanah Adat Penduduk Kampung Malinsau, Wayan dan Sinurai telah dicerobohi..Angkara siapakah..? Pertahankan kampung kita... 
Surat yang dihantar dan respon dari pihak tertentu. Terima kasih Datuk Masidi Manjun dan Dtk Dr Joachim Gunsalam.  


Kronologi ringkas pencerobohan tanah adat Malinsau, Wayan dan Sinurai.


Mangkapoh dan pelan yang ditunjukkan amatlah jauh jaraknya... hairan kenapa tiada masalah timbul ketika pengukuran dibuat.Kali terakhir pemeriksaan tanah telah dibuat pada 2000. Menurut laporan sudah diusahakan sepenuhnya.Kenapa semua ini diabaikan?

Ruth Allez http://on.fb.me/1aUHHFp

Selamat Menyambut Tahun Baru Cina 2014

CNY 2014 - Tahun Kuda

Menurut zodiak cina, tahun 2014 adalah tahun kuda yang bermula pada 31.01.2014 dan berakhir pada 18.02.2015. kuda adalah tanda ketujuh dari zodiak cina yang terdiri dari 12 Shio. Dalam kebudaayan Cina, kuda adalah simbol kebangsawanan, kecepatan, ketangkasan dan ketekunan. Orang yang lahir di tahun kuda adalah orang yang pintar bertutur kata secara luar biasa dan memiliki bakat mempengaruhi orang lain untuk mendapatkan sesuatu. Mereka percaya bahawa tujuan mereka hidup adalah untuk mencari kebebasan individu dan kebahagiaan.


少壯不努力, 老大徒傷悲
Shao Zhuang Bu Nu Li, Lao Da Tu Shang Bei
"Saat muda tidak rajin, setelah tua baru menyesal" 

Peribahasa ini ditujukan kepada anak muda yang suka bermalas-malasan tidak mau belajar, dan malas bekerja. Orangtua selalu mengatakan bahawa bila tidak rajin semasa muda, ia akan menyesal setelah tua.

"SELAMAT MENYAMBUT TAHUN BARU CINA 2014" kepada rakan-rakan yang merayakannya.. Maju Bersama..!