Ads 468x60px

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sabtu, 19 Mac 2016

Sukan Futsal Enam (6) Penjuru

Sukan FUTSAL memang menyeronokkan. Selain dapat berinteraksi dengan rakan-rakan daripada pasukan lain. Melalui sukan juga dapat mengeratkan lagi hubungan silaturahim antara satu sama lain. 

Pasukan IEM adalah juara Futsal tahun ini. Tahniah!

Inter Professional Teams:
  • ISM   = Institution Of Surveyors Malaysia
  • PAM  = Pertubuhan Arkitek Malaysia
  • SLA   = Sabah Law Association
  • IEM   = Institute Of Engineers Malaysia
  • MIA   = Malaysia Institute Of Accountants
  • MMA = Malaysia Medical AssociationLawatan Rasmi Geospatial Pertahanan (Malaysia) & Defence Geographic Centre (United Kingdom)

Perkongsian mengenai proses penghasilan FotoUdara (Aerial Fotografi) dan Orthophoto (Fotogrametri)  kepada wakil Geospatial Pertahanan Malaysia dan wakil Defence Geographic Centre UK merupakan satu pengalaman yang berharga. Banyak input yang diperolehi ketika sesi soal jawab. 
Dinding ini banyak membantu ketika penerangan sedang dijalankan. Siapa sangka bahan yang dilekat pada dinding ini sudah cukup memberi kefahaman yang baik mengenai keseluruhan proses. 

Fokus.
Dalam bidang ukur sudah pasti penambahbaikan berterusan sentiasa dilakukan bagi menghampiri kesempurnaan dan kepakaran khas. 

Khamis, 17 Mac 2016

Jungle Environment Sea Survival Training (JESST)

LLA, ZWAGERI dan BSTS.
Satu pengalaman yang tidak dapat dilupakan ketika menghadiri kursus Survival. Banyak yang disentuh mengenai kemahiran hidup kita seperti memberi bantuan CPR secara manual ketika dalam kecemasan, cara memasang/menyalakan api sewaktu ketiadaan macis, cara mendirikan tempat berteduh ketika berada dalam hutan, cara mendapatkan sumber air melalui pokok bambu, cara memasak nasi dan air dalam bambu, cara mengatasi rasa panik apabila berada dalam situasi kritikal, cara membuat penapis air dengan betul bagi menapis air yang kotor, cara menyelamatkan diri dilaut ketika kapal/helicopter sedang tenggelam dan banyak lagi.

Kebanyakan orang lazimnya tahu berenang. Walaupun begitu masih ada (segelintir) yang tidak tahu berenang. Tapi ketika mengenakan pakaian overal berwarna merah dan dilapis lagi dengan baju overal berwarna kuning itu sudah cukup membuatkan pergerakan kita agak terbatas. 
Kita diletakkan ke dalam kotak biru ini dan kemudian ditenggelamkan ke dalam air laut. Ketika berada dalam air, kita diminta untuk menyelematkan diri melalui tingkap. Ujian ini dipanggil HUET atau Helicopter Underwater Escape Training.
BSTS atau Borneo Safety Training Services yang terletak di Miri, Sawarak.

Lulus ujian HUET. 

Semua teori yang diajarkan kelihatannya agak mudah namun apa yang berlaku adalah sebaliknya. Kefahaman melalui teori saja sangat tidak mencukupi kerana harus dilakukan praktik teknikalnya juga barulah kita tahu sejauh mana kemampuan diri kita. Disinilah kita diuji bagaimana menyalakan api hanya dengan menggunakan kaedah primitif iaitu dengan menggunakan (bahan) kayu/bambu. 

Membina tempat teduh (pondok) ketika dalam hutan juga tidaklah semudah yang disangka kerana pondok yang kita bina itu haruslah dapat menghindari daripada air hujan masuk ke dalam pondok. Sudah tentu kaedah ini memerlukan kemahiran cara-cara menyusun dengan betul bahan-bahan yang digunakan seperti daun/kayu yang diperolehi daripada hutan supaya air hujan yang turun dapat dialirkan ke tempat lain. Manakala kayu-kayu yang sudah dibakar pula boleh dijadikan sebagai pengganti belerang dan ditaburkan di sekeliling pondok untuk mengelakkan serangan serangga berbisa seperti lipan, kala jengking dan sebagainya.
Pondok yang dibina pada hari pertama berada dalam hutan. kebetulan pada waktu itu tiada hujan turun maka pondok ini tidak dapat diuji keberkesanan daripada menghalang air hujan daripada masuk ke dalam pondok. Namun saya percaya bahawa pondok ini dapat menghalang air hujan kerana menurut penilaian instructor ini adalah pondok yang terbaik berbanding yang lain. 
Kem kedua selepas moving sejauh 6KM dari kem yang pertama.