Ads 468x60px

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Isnin, 15 Februari 2016

Pelan Kedudukan Lot Bagi Tanah Yang Belum Bergeran

Bagi tanah yang masih berstatus Land Application (L.A)/Permohonan Tanah (P.T) sebaik-baiknya anda sediakan plan rujukan seperti ini untuk tujuan mengawal luas tanah dan tanda garisan sempadan bagi pemilik lot bersebelahan. Dengan adanya pelan seperti ini maka anda dengan mudah dapat memantau kedudukan lot tanah anda dan lot bersebelahan tanah anda agar tidak berlaku lagi pencerobohan ke atas lot tanah anda yang mengakibatkan luas tanah anda menjadi semakin kecil.

Pembahagian lot tanah ikut cara dulu adalah dengan mengambilkira pokok besar/batu besar (pampang)/sungai atau sebagainya sebagai tanda sempadan lot tanah. Manakala anggaran luas pula adalah berdasarkan sukatan rantai atau mata atau sebagainya yang belum pasti pada keluasan lot sebenar. Selain itu, lakaran freehand semasa menyediakan kedudukan lot-lot tanah tidak mengambarkan keadaan sebenar diatas tanah kerana tidak melibatkan skala diatas kertas dan skala diatas tanah. Ini akan banyak menimbulkan masalah berat yang boleh menyebabkan pertikaian pemilik lot antara satu dengan yang lain. 

Pelan ini tidak wajib disediakan. Ia bergantung pada (pengurusan) pemilik lot itu sendiri. Bagaimanapun, sejak admin perkenalkan pelan ini kepada client, disepanjang tempoh yang berjalan itu pelan ini telah banyak membantu (mereka) dengan tiada lagi berlaku pertikaian sempadan dan luas lot bagi tanah yang berstatus L.A/P.T sementara menunggu penyukatan rasmi daripada pejabat Kerajaan ataupun Pejabat Juruukur Berlesen. 
Rujukan lokaliti pelan ini dapat menunjukkan kedudukan tanah lot anda secara jelas terletak diatas permukaan bumi. Dengan memilih view not to scale dapat memberi pandangan daripada atas secara luas dan melalui ini juga anda boleh lihat kedudukan tanah bergeran yang berhampiran dengan lot tanah anda yang masih berstatus L.A. 
Rujukan Peta Topografi yang berskala 1:50,000 ini pula memberi petunjuk kepada anda mengenai keadaan bentuk muka bumi di tanah lot yang sedang anda pohon itu. Selain itu kedudukan kampung berhampiran juga dapat anda lihat dan ini sangat memudahkan anda dapat memantau disetiap sudut tanah. Land Utilisation Committee (LUC) Meeting.
Bahagian ini pula adalah nota tujuan bagi maksud pelan ini disediakan. Selain itu juga adalah peringatan kepada pemohon (pemilik) lot agar masing-masing telah bersetuju dengan menurunkan tandatangan kecil di ruangan nama sebagai tanda tiada bantahan ke atas pelan yang dipersetujui. Ini bagi mengelakkan timbul pertikaian di masa akan datang. Kadang-kadang (bukan semua) pemohon cenderung lupa dimana letaknya simpanan kertas resit tanah. Jadi sebagai backup ruangan Resit juga disediakan dalam pelan ini untuk memudahkan rujukan no. resit pemohon  apabila berhubung dengan Jabatan Tanah Dan Ukur (JTU) kelak.

Aplikasi ArGIS JTUWMA Tidak Boleh Akses

Sejak kebelakangan ini aplikasi ArGIS JTUWMA kini tidak lagi dapat diakses sepenuhnya. Ini mungkin disebabkan oleh pengemaskinian server sedang dijalankan. Ataupun ada kemungkinan aplikasi ini tidak dipublickan lagi. Itu hanya pandangan peribadi sahaja. 

Bagi mereka yang sudah biasa menggunakan aplikasi ini dalam kerja mereka sudah pasti akan berasa ada sesuatu yang telah hilang. Aplikasi ini sesungguhnya telah banyak membantu dalam melicinkan lagi perancangan kerja terutamanya yang berkaitan dengan lot-lot (geran) tanah. Misalnya seperti yang melibatkan pengawalan kos kerja dan sebagainya. 

Walaubagaimanapun, sekiranya anda sangat-sangat memerlukan perkhidmatan mengenalpasti kedudukan lot geran tanah atau yang masih berkaitan denganya atau/dan sebagainya bolehlah inbox admin secara personel untuk tindakan lanjut.

Harapan kita sebagai pengguna semoga aplikasi ini akan kembali pulih dan dapat digunakan sepenuhnya seperti sebelum ini.