Ads 468x60px

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Selasa, 6 Jun 2017

Land For Sale at Kg.Togung, Jln Kokol, Manggatal


Tanah NT seluas 5.93 ekar utk dijual, lokasi di Kg Togung, Jln Kokol, Manggatal, 4km dari Pekan Manggatal dan 3 km dari bandar Serra, Kota Kinabalu.

Tanah sesuai dibangunkan sebagai tempat pelancongan, kawasan ini mula sejuk dalam jam 3 petang hingga jam 9 pagi.

Waktu petang dan pagi ada embun dan pemandangan boleh nampak pelabuhan Sepanggar, UMS, Puterajaya, Yayasan Sabah dan pelabuhan KK. 

Keadaan tanah bukit ada yg landai dan ada yg curam, tanah masih ditumbuhi getah tua dan kayu balak, Jalan raya boleh sampai tapi buat masa ini, jalan raya rosak oleh hujan, talian elektrik 500 meter dari tiang terakhir dan bekalan air melalui graviti sumber dari anak Sungai dalam ini tanah. 

Rumah Jiran terdekat dlm 500 meter.

Contact:

Tukang Sukat Tanah
Hp: 01119568959 (WhatsApp)
Email: tukangsukat@gmail.com


Isnin, 5 Jun 2017

Resit L.A atau P.T

Ini adalah contoh resit Land Application (L.A) atau Permohonan Tanah (P.T) yang biasa disebut atau digunakan ketika dalam urusan tanah. 

Resit ini diperolehi ketika menghantar borang permohonan tanah dan didaftarkan dalam rekod Jabatan Tanah dan Ukur (JTU). Resit ini tidak boleh hilang kerana penting dijadikan rujukan pada masa akan datang. Waktu folow-up status permohonan tanah pada masa itulah resit ini diperlukan. 

Berlaku juga jual beli resit LA. Urusniaga ini tidak digalakkan. kerana si pembeli berpotensi ditipu hidup-hidup. Walaupun begitu masih ramai yang suka beli resit LA sebab tertarik dengan harga yang rendah berbanding harga mahal bila sudah bergeran. Lumrah manusia......