Ads 468x60px

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Khamis, 19 Mei 2016

Dokumen-Dokumen Hakmilik Tanah

Terdapat beberapa jenis dokumen hakmilik tanah yang harus kita ketahui terutamanya bagi kita yang berasal dari Sabah. Terdapat tujuh jenis hakmilik yang telah direkodkan. Antaranya adalah seperti berikut:

Senarai Dokumen Hakmilik Tanah:
  1. Dokumen Hakmilik Tanah Pertama Sabah (country Lease 1)
  2. Dokumen Hakmilik Tanah 'Field Register' format lama
  3. Dokumen Hakmilik Tanah format baru
  4. Dokumen Hakmilik jenis kommunal
  5. Dokumen Hakmilik jenis subsidiari
  6. Dokumen Hakmilik Tanah 'Native Title' format lama
  7. Pendaftaran urusniaga cara lama dan berdigit LaDess

Dokumen Hakmilik Tanah Pertama Sabah (country Lease 1)
 Dokumen Hakmilik Tanah 'Field Register' format lama
Dokumen Hakmilik Tanah format baru
Dokumen Hakmilik jenis kommunal
 
Dokumen Hakmilik jenis subsidiari
Dokumen Hakmilik Tanah 'Native Title' format lama
Pendaftaran urusniaga cara lama dan berdigit LaDess

Joint Venture (JV) antara company dan orang kampung

Melihat gambar ini (dibawah) teringat pula cerita seorang kawan (cerita ketika di kedai kopi) kawan bagitau bagaimana mereka sekeluarga dihalau secara halus oleh company besar yang sedang dalam menjalankan kerja-kerja penanaman kelapa sawit di tempat mereka. Pada mulanya ia dikatakan joint venture (JV) company dengan orang kampung. Menyedari sesuatu yang tidak kena, maka tinggalah hanya beberapa buah keluarga lagi di kampung tersebut tidak bersetuju JV dengan company. 

Sehinggalah sampai satu tahap company telah pun menguasai keseluruhan kawasan tersebut. Namun yang baiknya (pada masa itu) company tidak bertindak kasar menyuruh penduduk yang masih tinggal di kawasan tersebut untuk berpindah. Apa yang dilakukan oleh company adalah meneruskan kerja-kerja teres tanah bagi tujuan tanaman kelapa sawit. 

Semakin lama keluarga (kawan) berasa tertekan kerana potongan tanah (teres) semakin menghampiri kawasan rumah mereka dan itu tidak dapat dipertahankan lagi kerana lebih 90% kawasan tersebut telah dikuasai oleh company. Setiap hari company datang pujuk keluarga mereka untuk berpindah ke tempat lain yang berdekatan disertai dengan tawaran yang menarik daripada company seperti segala kos yang terlibat misalnya kos membina rumah baru akan ditanggung sepenuhnya oleh pihak company asalkan kedudukan rumah itu dapat dipindahkan. 

Akhirnya keluarga mereka dalam keadaan (paksa rela) terpaksa akur dan berpindah ke kawasan yang lain. Tanpa membuang masa jentera berat company terus menjalankan kerja pemotongan (teres) sampailah kedudukan tapak asal rumah mereka tidak dapat dikesan lagi. 

Kawan nasihatkan agar jika ada tawaran JV dari mana-mana pihak maka eloklah diteliti terlebih dulu berfikir banyak kali bahkan berkali kali sebelum membuat keputusan kerana kelak keputusan itu bakal mengundang dua perkara sahaja iaitu perkara yang menguntungkan dan perkara yang merugikan. 
Gambar ilustrasi sahaja
Demarcation, Cut and Fill

Seorang client sedang dalam perancangan membina sebuah rumah persendirian di atas tanah lot miliknya. Kerja menimbus tanah sedang dijalankan namun terdapat kesangsian (masih teragak-agak) tentang kedudukan (secara tepat) tanda sempadan tanah selepas mendapat respon daripada kontraktor yang dilantik apabila mendapati kedudukan lot tanah (katanya) terkena (masuk) dalam rizab jalan. 

Tindakan bijak (pantas) daripada client apabila melantik Tukang Sukat Tanah bertauliah (lantikan kali kedua) selepas berasa kurang yakin pada tukang sukat tanah yang terdahulu bagi mengenalpasti kedudukan tanda sempadan di atas tanah lot miliknya sebagai langkah mengurangkan lebih banyak kesalahan berlaku dimasa akan datang. 

Setelah ukuran pengesahan sempadan dijalankan maka didapati kesemua tanda sempadan (telah dijumpai) masih dalam keadaan yang baik. Tanah yang telah ditimbus terpaksa dikorek semula dengan menggunakan jentera berat bagi tujuan mengenalpasti (penentuan) kedudukan tanda sempadan.  

Client sangat berpuas hati dan senang hati kerana keadaan yang sebelum ini yang mana merupakan masalah yang menganggu tumpuannya telah pun dapat diselesaikan sepenuhnya (100%). Manakala pihak kontraktor pula berasa selesa dan yakin dalam menjalankan kerja-kerja menimbus tanah. Tidak ada lagi rasa ragu dan teragak-agak ketika menjalankan kerja-kerja tanah. 
kelihatan batu sempadan tanah yang telah tertimbus semasa kerja-kerja menimbus tanah dijumpai semula berada dalam kedudukan asal.